Nyheder

Referat er nu tilgængeligt på hjemmesiden. Læs mere


Referat er tilgængeligt på hjemmesiden. Læs mere


Referat er nu tilgængeligt på hjemmesiden. Læs mere


Arrangementer

Gl. Rye Sogn tilbyder spændende aktiviteter for både store og små. Her kan du læse mere om alt fra koncerter til strikkeklub, sogneaftener og kirkehøjskole.


Vi glæder os til at se dig i kirken eller sognehuset

Markusevangeliet

Studiekreds

Det nye Testamente begynder med 4 evangelier, hver med sit særpræg og historier om Jesus. Markusevangeliet er det korteste og anses for at være det ældste af de fire. I denne studiekreds vil vi læse evangeliet i sammenhæng og forsøge at forstå, hvad det fortæller om Jesu liv og død.

Der kræves ingen forudsætninger for at deltage i studiekredsen ud over lysten til at læse Bibelen. Og en nysgerrighed til at finde ud af, hvad de gamle ord kan sige os i dag. Deltagelse er gratis.

 

Studiekreds i Skt. Sørens hus, Præstegårdsvej 3, Gl. Rye

4 mandage kl. 19.30 – 21.30 fra 14. januar 2019

 

Alle interesserede er velkomne! Bare mød op!

Med venlig hilsen Iben Johanne Thomsen, sognepræst

”Luthers Käthe”

Et spil om Reformationen, - om Martin Luther og hans hustru Katharina von Bora

Opføres i anledning af jubilæumsåret 2017

I Reforma­tionsåret 2017 opføres en kvindemonolog, der i dramatisk form lader Martin Luthers hustru Katharina von Bora fortælle om sit liv; - om sit opbrud fra et nonne­kloster til ægte­ska­­bet med Luther, om Refor­ma­tionen og om livet i Wittenberg, hvor Martin Luther boede det meste af sit liv.

Der fortælles om den betydning, Lut­hers arbejde får for et menneske, der har været bundet af klosterregler, men som i mødet med Luther og hans med­arbejdere modnes og styrkes til at leve i en omvælt­ningernes og usikkerhedens tid, hvor også livet sættes på spil.  

                  At se Reformationen og Martin Luther gennem en kvindes øjne er det bæren­de i mono­logen. Den lader også ane, hvilken vidtrækkende betydning Reforma­tionen fik tværs over lan­degrænser, over århundreder og ind i vores tid.

Katharina von Bora er ikke nogen hvem som helst, men en smuk, begavet kvinde, der med opfindsomhed og styrke står for det lutherske hus.  

Luther kaldte sin hustru ”Hr. Käthe”, for på den tid ansås det at være stærk, betydningsfuld og handlekraftig som noget mandligt og bestemt ikke særlig kvindeligt.  I dag vækker Luthers benævnelse ”Hr. Käthe” ofte latter, men Katharina er mere end en latter værd. For havde Luther kunnet føre sit arbejde til ende uden Käthe von Bora?

Takket være sin episk-dramatiske form når teatret sit publikum anderledes direkte end en anden form for formidling. Katharina-monologen fortæller levende og vedkommende om Reformationen.

Holdet bag kvindemonologen

Den unge prisbelønnede dramatiker Simone Isabel Nørgaard har skrevet manuskriptet, Mogens Pedersen står for instruktion, mens skuespiller Merete Arnstrøm, cand. theol. og tidligere sognepræst, lægger sind og krop til Katharina von Bora.   

Professor dr.theol. Theodor Jørgen­sen er teologisk og historisk kon­sulent tillige med universitetslektor og rek­tor for Teologisk Pædagogisk center, Eberhardt Harbsmeier.

Simone Isabel Nørgaard, forfatter/dramatiker

Simone Isabel Nørgaard er uddannet fra Dramatikeruddannelsen ved Aarhus Teater i 2013. Straks efter endt uddannelse skrev hun manuskripter til en række af Aarhus Teaters voksen- og ungdomsforestillinger. I 2015 fulgte den

anmelderroste – ”Mit Mørke” – til Bådteatret, og et manuskript til Teamteatret skal opføres i 2016.

Simone Isabel Nørgaard har under sit uddannelsesforløb på Dramatiker­uddannelsen skrevet opgaver for bl.a. Aarhus Teater, Aalborg Teater, Mungo Park i Kolding og Teater Svalegangen.

Mogens Pedersen, sceneinstruktør, skuespiller og tidl. teaterchef

Mogens Pedersen udgik fra Det Kongelige Teaters elevskole i 1955.

De første år arbejder Mogens Pedersen udelukkende som skuespiller.

I 1967 etableres forsøgsscenen Jomfru Ane Teatret med Mogens Pedersen som leder.

Fra sidst i 1970´erne fungerer Mogens Pedersen næsten udelukkende som scenein­struktør - og fra 1980-85 som hus-instruktør på Det kgl. Teater med forestillinger som ”Hamlet”, ”Hvem er bange for Virginia Woolf”, ”Jøsses Piger”, samt avantgarde operaerne: ”Det Nærige Svin” og ”Mirandolina”.

1985-94: Chef for Aalborg Teater, ”der markerer sig som det mest spændende teater i landet”, hvor Mogens Pedersen laver markante iscenesættelser som ”Peer Gynt”, ”Figaros Bryllup” og ”Lang dags rejse mod nat.” Fra 1994  arbejder Mogens Pedersen igen som free-lance instruktør.

Mogens Pedersen har flere Reumert nomineringer bag sig og modtog i 1981 Teater­katten som Foreningen, Danske Teateranmelderes æres-instruktør. - Har endvidere modtaget Olaf Poulsens mindelegat, Herman Bangs mindelegat og fik som den første Jomfru Ane Teatrets hæders­legat.

Merete Arnstrøm, skuespiller, cand. teol., tidligere sognepræst

Merete Arnstrøm udgik fra Aalborg Teaters elevskole og blev ansat på Det ny Scala, det nuværende Nørrebros Teater og siden Odense Teater. I Dansk Bør­neteaters første år var Merete Arnstrøm skuespiller i teatergruppen Banden og på Det lille Teater, hvorefter hun var instruktøras­sistent for den tyske operainstruktør, Götz Friedrich på DR/TV og Oslos Opera, - og for scene­in­struktør Harry Meien på Hamburg Staatsoper.

Ved et mangeårigt samarbejde med daværende organist ved Holmens kirke, Jørgen Ernst Hansen, skabte de sammen en række programmer med oplæsning og orgelmusik. Med tiden nåede de omkring 350 opførelser rundt om i landets kirker og på tourné i Norge.

I 1994 afsluttede Merete Arnstrøm teologisk embedseksamen ved Københavns Uni­versitet og var indtil 2009 sognepræst i Birkerød sogn. Hun arbejder fortsat som skuespiller og underviser i sprogbe­hand­­ling, tale og oplæsning.

Reformationsspil torsdag aften

Merete Arnstrøm byder velkommen
  BegivenhedDato

  Koncert med Royal Danish Brass

  Det danske blæserensemble par excellence gæster Gl. Rye med et spændende og …

  1. aug 19:30
  20:30
  1. aug 19:30 -
  20:30

  BRAGR - 'lyden af Skandinavien'

  I forbindelse med Skanderborg Kommunes Kulturaften 2019 - BRAGR er lyden af …

  20. sep 19:30
  20:30
  20. sep 19:30 -
  20:30

  Kalender

  BegivenhedDato

  1. s. e. Trinitatis

  Ved Kjeld Slot Nielsen

  23. jun 11:00
  11:30
  23. jun 11:00 -
  11:30

  2. s.e. Trinitatis

  Ved sognepræsten.

  30. jun 11:00
  12:00
  30. jun 11:00 -
  12:00

  3. s.e. Trinitatis

  Ved sognepræsten.

  7. jul 09:30
  12:00
  7. jul 09:30 -
  12:00

  5. s.e. Trinitatis

  Ved Jesper Hanneslund

  21. jul 09:30
  12:00
  21. jul 09:30 -
  12:00

  Koncert med Royal Danish Brass

  Det danske blæserensemble par excellence gæster Gl. Rye med et spændende og …

  1. aug 19:30
  20:30
  1. aug 19:30 -
  20:30

  7. s.e. Trinitatis

  Ved Pia Husted Blok

  4. aug 11:00
  12:00
  4. aug 11:00 -
  12:00

  8. s.e. Trinitatis

  Ved sognepræsten.

  11. aug 11:00
  12:00
  11. aug 11:00 -
  12:00

  BRAGR - 'lyden af Skandinavien'

  I forbindelse med Skanderborg Kommunes Kulturaften 2019 - BRAGR er lyden af …

  20. sep 19:30
  20:30
  20. sep 19:30 -
  20:30