Paven ved Ømborgen.jpg Paven ved Ømborgen.jpg

Kunst- og kulturgruppen

Kunst- og kulturgruppen står for de skiftende udstillinger i Sognehuset, præstegårdsvej 3, 8680 Ry, Gl.Rye

Nuværende udstilling: 13 maj-13. august 2022

”Dengang Paven landede i Gl. Ryes baghave ved Ømborgen 1989”

Det er et stykke moderne Danmarks Historie, med lokale borgere i Gl. Rye og omegn, der fortæller, hvad de har set og oplevet dengang, Hans Hellige Eminencen Pave Johannes Paul d. 2. Biskop af Rom landede i Gl. Ryes baghave ved Ømborgen den 7. juni 1989, som den første Pave nogensinde.
Selv dengang i 1533 til 1534, da Danmarks magtelite endte med at skifte fra Den katolske tros kirke til Den lutheranske /protestantiske tros kirke ved et kongevalg, kom der ingen Pave til Danmark.
Det berømte kongevalg, fandt NETOP sted i daværende Rye kirke, som i dag er Gl. Rye Kirke, og hvor udstillingen hænger på selv den samme bakketop, som kongevalget fandt sted og som startede Reformationen i Danmark.
En af Danmarks mest anerkendte kunstner og modelbygger indenfor religiøse og kosmiske fortolkninger og symboler, Katolske Pater Adolf Meister viser nogle af hans værker frem i Skt. Sørens Hus og måske på Gl. Rye Mølle.
Han var kunstneren og arkitekten bag Pave Alteret ved Friluftmessen i 1989 samt de 10 friser-malerier der var malet rundt om alterbordet og korset. De
kan den dag i dag ses i vinterkirken ved Ømborgen.

Formand for Kunst- og kulturgruppen: Trine Hansen 61304712
Kasserer: Anne Buje